Debatavond over veiligheid een groot succes

ALBLASSERDAM – De avond over het thema ‘Vertrouwen in veiligheid’ van 14 februari was een groot succes. Belangstellenden uit alle leeftijdscategorieën kwamen om de avond bij te wonen. Ze waren getuige van een inhoudsvolle avond.

Wethouder Peter Verheij opende de avond met het lezen uit Genesis 19:12-26. Hij sprak over de vlucht van Lot uit het heidense Sodom. Hierin benadrukte hij het sterke contrast dat er te zien is tussen veiligheid en onveiligheid. Lot moest vluchten naar de veiligheid die in de stad Zoar was. Daarin zijn voor ons in deze tijd ook levenslessen te leren.

Na de opening namen de gastheren, Peter de Leeuw (voorzitter) en Jan-Dirk van Elzelingen (PR-lid), de avond door. Peter benadrukte dat veiligheid een smal begrip én een breed begrip is. Smal ten opzichte van het belang van veiligheid. Breed als het gaat over het verbieden of toelaten van specifieke zaken.

Als eerste kreeg iedere spreker de mogelijkheid om een betoog te doen vanuit de eigen positie: praktijk, landelijk en lokaal.
Inspecteur van de politie M.M.J. van der Ende vertegenwoordigde de praktijk. Van der Ende benadrukte met name de burgerparticipatie, waarvan buurtpreventie een mooi voorbeeld is van een initiatief. Ook vroeg hij aandacht voor de veiligheid van hulpverleners. Kortom: veiligheid door en voor iedereen!
Daarna sprak SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij vanuit landelijk perspectief. Hij noemde digitale veiligheid een ander belangrijk facet van veiligheid. Ook daar moet voldoende politie zijn. Daarnaast sprak hij over de liefde en trouw in onze samenleving, ook als het gaat om veiligheid.
Als laatste sprak de burgemeester van Alblasserdam Paans vanuit zijn lokale visie. Hij durfde met volle zekerheid te zeggen dat Alblasserdam een veilig dorp is. Desondanks bracht hij wel het probleem van het hebben van een mes ter sprake. En ook hij benadrukte het belang van de veiligheid van de voordeur van het internet.

Vervolgens vond er een debat plaats tussen Kees van der Staaij en Jaap Paans. Zij bespraken stellingen over o.a. de bezetting van politieagenten, de betrokkenheid van burgers en het vraagstuk ‘privacy en veiligheid’.
Uiteraard was er ook nog de mogelijkheid om vanuit de zaal vragen te stellen. Zo kon het publiek ook ervaringen delen en vragen rondom de veiligheid.

Tot slot eindigde Kees van der Staaij de avond met het voorgaan in gebed, waarna er nog een gezellig samenzijn was in de vorm van een hapje en een drankje.

Wij als commissie mogen terugkijken op een mooie, geslaagde avond!

Dit artikel is gebaseerd op een verslag geschreven door Marrieke Hak

Zie hieronder voor het fotoverslag:

[rl_gallery id=”1080″]

[maxbutton id=”1″]